Problemer med ovnen

Ovnen giver ikke nok varme


Fugtigt træ

Er træet tørt? En masseovn kører med en udnyttelse på 85-92 % af træets brændværdi. En forudsætning er at temperaturen når min. 850° C. Hvis træet er vådt bruges varmen til at tørre træet ud og temperaturen kommer ikke op på 850 °C. Hvis forbrændingen kommer til at ligge 20 % lavere mangler der også 20 % af varmen. Løsningen er tørt træ. Du kan gøre et forsøg: 5 timer efter afbrændingen er slut, fyldes brænd-kammeret med træ der vejes. Inden du tænder op igen et døgn senere, tages træet ud og vejes igen. Du kan da se hvor meget det har tabt i vægt, i form af fordampet vand.

Trøsket brænde

Er brændet trøsket, altså begyndt at forrådne, indeholder det ikke nok olie og fast stof og der må fyldes ekstra brænde i ovnen. Løsningen er tørt og ikke for gammelt træ. Træ der ligger ude taber 10 % i brændværdi hvert år pga. udvaskningen af olier.


Stort varmeforbrug

Har man et ældre hus, der er for dårligt isoleret, så varmetabet fra huset overstiger den varmeafgivelse, der finder sted fra ovnen, kan den naturligvis ikke opvarme boligen. Løsningen er at fyre to gange i døgnet. Er det ikke tilstrækkeligt, kan der meget enkelt laves en konvektions-åbning i ovnen, der gør at den afgiver mere varme.


Hvorledes undgår jeg, at det soder eller ryger ud i stuen?

Man skal under indfyringen være meget opmærksom på, at det ikke ryger ud på stenene. Når dette under indfyringen er en fare, skyldes det at stenene er kolde og endnu ikke tørre, selvom de ser tørre ud. Det undgås ved, at man inden man tænder op, holder hånden hen til åbning-en og mærker om det trækker gennem ovnen. Trækker det tændes der op, som beskrevet i indfyringsvejledningen. rækker det ikke, skabes der træk ved at afbrænde lidt sammenkrøllet avispapir i bunden af skorstenen. Ved meget specielle tilfælde kan det være nødvendigt med et lille bål af træ, inden der er træk i ovnen. Samme situation kan opstå ved den første fyring om efteråret, og da behandles det på samme måde. Når ovnen er i gang er der normalt ingen problemer.


OBS!

Er der afsat sod på en ovn muret som facade (med stenene ubehandlede) er der ikke noget at gøre og den vil se sådan ud også fremover.
(Se evt. under vedligeholdelse for efterbehandling af overfladen).Stacks Image 324

Trøsket træ.