Udviklingen af Masseovnen
Den første ovn blev bygget i Danmark i 1988 inspireret fra Finland. Så næste år er der 30 års jubilæum. Og de bygges ret forskelligt nu i forhold til starten. Så danske masseovne er et bedre bud på et navn.
I starten var det masseovne som en standard type, der blev placeret i et hus, men hurtigt ændredes det til, at det var huset der bestemte hvilken ovn der passede til det. Og det medførte mange kreative løsninger og også ombygninger af åbne pejse til masseovn.
Omkring 2008 blev der meget fokus på partikeludledningen, og det førte til at vi fik testet vore ovne hos DTI og fik en CE mærkning. Det virker mere overbevisende at det er DTI der siger at vore ovne er gode end vi selv siger det.
Det gav også anledning til at vi udviklede et nyt brændkammer. Vores erfaring siger, mindre brændkammer er lig bedre forbrænding. Men hvis brændkammeret bliver alt for lille bliver der for mange påfyldninger og dermed åbninger af lågen, hvor der kan komme lidt røg ud.
Så den nyeste udviklede ovn, JO 180, er med et lille brændkammer, ilden går bagud og op i et rør og i bageovnen, derfra videre som en normal masseovn. Udefra set ligner de hinanden, men der bruges en anden type låge, på grund af at luftindtaget sidder indbygget i lågen Partikeludledningen er betydelig mindre fra denne type, og det er den der danner stammen i mine masseovne nu.
Jeg laver stadig begge typer, idet den første fortsat er god.
Det der normalt kendetegner masseovnen, er at den er ret lavteknologisk, men det kan udvikles i modsat retning.
Jeg har også sammen med en fabrikant i Vejle bygget en masseovn i et sommerhus. Fabrikanten er en teknisk nørd. Han tænkte. Det dur ikke at komme til et sommerhus og så tænde op og så bliver det varmt dagen efter. Jeg lægger et bål tilrette inden jeg kører hjem, og så tænder jeg hjemmefra med mobilen dagen inden jeg kører til sommerhuset, og så er der varmt når jeg kommer. Det virker nu. Han tændte den første gang i vinters. Der skal mange tekniske sikkerhedsting ind, inden det kører, men de er løst efterhånden som de dukkede op. Samtidig er der i denne ovn indbygget en anden type varmeveksler, der bringer en noget større del af varmen til komme ud som varmt vand. Dvs. du ikke er så afhængig af placeringen, men kan fordele langt større dele af varmen via husets gulvvarme eller radiatorer.

Så der er 3 typer der er godkendt fra DTI

JO 625. Det er en stor masseovn på 3500 kg.

JO 500. Mindre masseovn på 2000 kg

JO 180. Stor masseovn på 3500 kg, men med mindre brændkammer og mindre partikeludledning.

I øvrigt er mit speciale at bygge alle ting, der ligger ind imellem disse typer, tilpasset det enkelte hus.


Leif Hermansen